Representació esquemàtica de la blefaroplàstia inferior transconjuntival. Incisió transconjuntival, dissecció fins als paquets grassos i extracció de l’excés de greix.

Què és una blefaroplàstia inferior?

La blefaroplàstia inferior és la cirurgia que busca la millora cosmètica de la parpella inferior. És la cirurgia que elimina les bosses de les parpelles inferiors i que en alguns casos pot també millorar els solcs de les ulleres. La cirurgia de les bosses de les parpelles ha de ser molt individualitzada ja que existeixen diferents tècniques i hem de seleccionar la més adequada en funció de les característiques de cada pacient.

Qui és el candidat a una blefaroplàstia inferior?

La blefaroplàstia inferior es realitza en pacients que presenten un o més dels següents problemes:

  • Bosses de greix: Poden ser més o menys pronunciades i aparèixer a diferents edats.
  • Laxitud de la parpella: Apareix amb l’edat i és perquè els tendons de subjecció de les parpelles s’han donat de si i ara la parpella és excessivament laxa. És important solucionar aquesta laxitud mitjançant cantopexia/cantoplàstia si es planeja eliminar les bosses per evitar una retracció de la parpella.
  • Laxitud i arrugues a la pell de les parpelles: Les arrugues poden ser fines o profundes, apareixent en ocasions veritables plecs.

Els pacients que presenten predominantment un solc pronunciat de la ullera sense bosses i sense laxitud de la parpella no solen ser bons candidats a la cirurgia de parpelles inferior. En canvi, poden beneficiar-se de tractaments no quirúrgics que busquen aportar volum a la parpella inferior per eliminar aquests solcs. Generalment els pacients que se sotmeten a aquesta intervenció són majors de 30 anys, tot i que en alguns casos les bosses de greix poden estar presents des dels 20 anys. Com qualsevol intervenció de cirurgia estètica, és important tenir expectatives raonables. És a dir, aquesta cirurgia millorarà el nostre aspecte i ens pot fer sentir millor amb nosaltres mateixos, però no pot aconseguir canvis dràstics en l’aparença i el seu efecte es limita a la parpella inferior. Qualsevol problema mèdic preexistent s’ha de controlar prèviament a una cirurgia d’aquest tipus, especialment hipertensió i diabetis. No hi ha cap problema mèdic que impedeixi realitzar aquesta cirurgia sempre que estigui ben controlat. Veure més endavant.

En què consisteix la blefaroplàstia inferior?

La blefaroplàstia inferior ha de ser sempre molt individualitzada segons el pacient. A continuació trobaràs una idea general de com abordem cada situació en la parpella inferior. Un pacient pot requerir una o diverses de les tècniques per aconseguir el millor resultat possible.

  • Bosses de greix: El tractament de les bosses sempre el realitzem per via interna (transconjuntival). Depenent de les característiques del pacient, fem una extracció del greix sobrant o bé una recol•locació grassa, que significa una redistribució del greix existent sense eliminar-la amb la finalitat de millorar els solcs i evitar l’aspecte enfonsat de la parpella. Aquest és un concepte molt important que ha evolucionat en els darrers anys ja que l’experiència ha demostrat que l’extracció grassa no és recomanable per a tots els pacients pels riscos abans esmentats. La recol•locació grassa aconsegueix una desaparició aparent de la bossa i dels solcs sense crear un dèficit de volum en la parpella.
  • Laxitud de la parpella. Cantopexia i cantoplàstia. Són dues tècniques que fem servir per reforçar les subjeccions de la parpella quan és necessari. Ambdues es realitzen mitjançant una petita incisió. La cantopexia s’utilitza quan la laxitud de la parpella és lleu o moderada i consisteix a reforçar el tendó de la parpella mitjançant una sutura. La cantoplàstia la fem servir en casos de laxitud més important de la parpella i consisteix a escurçar el tendó per així tensar la subjecció de la parpella. De vegades podem realitzar cantoplasties només per motiu cosmètic (sense laxitud) quan el pacient desitja una mirada més “axinada”, però és poc freqüent. A més dels tendons de subjecció de la parpella hi ha una segona estructura fonamental en el suport de la parpella inferior: el múscul orbicular. La seva funció és tan important que quan està danyat per paràlisi facial, traumatismes o cirurgies poc acurades, la parpella inferior cau (ectropion) i el tendó de la parpella no és suficient per subjectar adequadament. És molt freqüent que quan realitzem cantopexies i cantoplasties realitzem també una suspensió orbicular, que es fa a través de la mateixa incisió. Això tensa el múscul, millorant encara més el suport de la parpella i el seu aspecte estètic.
  • Arrugues i laxitud de pell. En funció del tipus de pell i el tipus d’arrugues triarem una o altra modalitat de tractament. En casos d’arrugues fines de la pell generalment realitzem peelings químics, mentre que en casos d’arrugues més profundes o plecs pot ser necessari tensar la pell quirúrgicament. Això es realitza fent una incisió sota les pestanyes i sempre ha d’anar acompanyat d’una cantopexia o cantoplàstia per reforçar el suport de la parpella.

Abans de la blefaroplàstia

Prèviament a la cirurgia de parpelles tindràs una primera visita amb el Dr. Nieto on parlareu de les característiques de la teva anatomia, les possibles opcions i els objectius a aconseguir. Aquesta visita te una durada d’entre 30 i 45 minuts. Abans de la visita et demanarem que omplis un breu qüestionari sobre la teva salut, problemes oculars o cirurgies prèvies. És important per a nosaltres conèixer els problemes mèdics preexistents així com l’existència d’al•lèrgies medicamentoses i les medicacions habituals del pacient. A la mateixa visita realitzarem un examen ocular complet per cerciorar-nos de la teva bona salut ocular. El Dr Nieto és un expert oftalmòleg amb formació en els millors hospitals del país i de l’estranger, de manera que la teva salut ocular està en bones mans. És especialment important detectar problemes d’ull sec (poca producció de llàgrima), ja que en aquests casos tendim a realitzar cirurgies més conservadores per no agreujar aquest problema. Haver estat operat dels ulls amb làser, de cataractes, de glaucoma, o de retina, no són un impediment per sotmetres a aquesta cirurgia, però si és important que aquests problemes estiguin controlats i estabilitzats previs a la intervenció. Previ a la blefaroplàstia inferior has de realitzar-te una analítica general amb coagulació i un electrocardiograma, que has de portar el dia de la intervenció per lliurar-los al anestesista.

El dia de la cirurgia

Has d’anar a la clínica acompanyat i uns 30 minuts abans de la intervenció i amb la documentació necessària segons t’haguem indicat, així com les proves preoperatòries. Un cop al quiròfan, l’equip d’infermeres s’encarregarà de fer que estiguis còmode i relaxat, i posteriorment l’anestesista es presentarà, comprovarà les teves constants, i donarà el vistiplau per iniciar la intervenció. Realitzem aquesta cirurgia amb anestèsia local i sedació. Els medicaments emprats en les sedacions avui dia s’eliminen molt ràpid de l’organisme, de manera que la recuperació és molt ràpida i sense “ressaca”. La cirurgia es realitza sempre de forma ambulatòria, sense necessitat d’ingrés. La cirurgia acostuma a durar uns 45 minuts però si es realitza conjuntament amb una blefaroplàstia superior o un lífting de celles pot durar fins a 2 hores. En qualsevol cas, gràcies a la sedació i l’anestèsia, és una cirurgia indolora. Després de finalitzar la cirurgia romandràs al voltant d’una hora en observació mentre t’apliquem fred i antiinflamatoris per frenar el procés inflamatori inicial.

Recuperació després d'una blefaroplàstia inferior?

El postoperatori després d’una <strong>blefaroplàstia inferior</strong> és indolor, tant és així que la gran majoria de pacients no necessiten cap analgèsic. Si que hi pot haver certa tibantor als cantons dels ulls quan es realitza una cantopexia o cantoplàstia. Apareixen blaus i inflor en major o menor mesura en tots els pacients i es reabsorbeixen majoritàriament durant la primera setmana. A la setmana, la recuperació no és completa però la majoria de pacients no tenen problema per reiniciar les seves activitats ‘socials’. Durant els primers dies és important no realitzar esforç físic vigorós per evitar possibles sagnats i escurçar la recuperació. Recomanem l’aplicació freqüent de fred durant els 2-3 primers dies i un col•liri antibiòtic-antiinflamatori si s’ha realitzat un abordatge transconjuntival. Si hi ha punts també aplicarem una pomada antibiòtica dues vegades al dia. La lubricació ocular amb llàgrimes artificials en col•liri també és recomanable. La primera revisió es realitza a la setmana de la intervenció. Abans de la primera revisió el Dr. Nieto en persona es posarà en contacte telefònic amb tu per estar al cas de la seva evolució. Davant qualsevol problema o dubte que pogués sorgir, sempre tindràs contacte directe amb ell. La recuperació acostuma ser completa al mes de la intervenció, quan realitzem la segona visita postoperatòria. En ocasions la recuperació completa pot demorar una mica més. Els resultats d’una <strong>blefaroplàstia inferior</strong> són duradors, és molt infreqüent que realitzem aquesta cirurgia per segona vegada en el mateix pacient. És cert que amb el pas de molts anys és possible que pugui aparèixer laxitud en les parpelles però les bosses de greix no solen reaparèixer.

Altres usuaris interessats en Blefaroplàstia Inferior han consultat

Blefaroplastia superiorBlefaroplastia. Cirugía correctoraPárpado caídolifting de cejas y cirugía de ojos

Call Now Button