¿Què és la Blefaroplastia Inferior?

La blefaroplastia inferior és la cirurgia que busca la millora cosmètica de la parpella inferior. És la cirurgia que corregeix les bosses grasses i plecs de les parpelles inferiors, així com la laxitud i les arrugues. La cirurgia de les bosses de les parpellesha de ser molt individualitzada ja que existeixen diferents tècniques i hem de seleccionar la més adequada en funció de les característiques de cada pacient.

Blefaroplastia inferior per el doctor Nieto
Representació esquemàtica de la blefaroplastia inferior transconjuntival. Incisió transconjuntival, dissecció fins als paquets grassos i extracció de l'excés de greix.

Transconjuntival o per via externa?

No existeix avui dia cap dubte respecte a que la millor via d’accés per al tractament de les bosses grasses és la via transconjuntival. L’avantatge fonamental d’aquesta via consisteix en el fet que podem tractar les bosses grasses sense necessitat de manipular el múscul orbicularque és el que li dóna suport a la parpella.

Quan la cirurgia es realitza per via externa, en canvi, hem d’obrir el múscul orbicular i això incrementa el risc de possibles complicacions derivades de l’afebliment d’aquest múscul, com són la retracció palpebral o el ectropion. És a dir, la via transconjuntival permet accedir als paquets grassos sense necessitat de tocar estructures importants de la parpella.
Una segona i evident avantatge és l’absència de cicatriu i punts externs. Si el pacient necessita tractar la laxitud de la pell, podem realitzar una incisió addicional just sota les pestanyes, però serà molt superficial i no afectarà el múscul orbicular.

Com tractar la laxitud de la pell?

Això dependrà del grau i de la mena de laxitud. Cuando hay una laxitud significativa se puede eliminar piel del párpado inferior con seguridad. Per a això solem emprar la tècnica “pinch” que és mínimament invasiva i deixa cicatrius invisibles molt pròximes a la línia de pestanyes.
En casos de menor laxitud és suficient tractar la pell amb un peeling químic en el mateix moment de la cirurgia. Aquest renova i encongeix la pell sense necessitat de realitzar incisions.

Cal recordar que no es poden eliminar per complet les arrugues d’expressió i no s’han de retirar grans quantitats de pell ja que això provocarà una retracció de la parpella.

Treure les bosses o recol·locar-les?

En la majoria de casos realitzem una redistribució del greix damunt dels solcs orbitaris. Això té diversos avantatges. D’una banda, evita l’aspecte excessivament enfonsat, però a més millora els solcs i la transició parpella-galta. A més, el seu resultat és més estable en el temps, ja que l’evolució natural de l’envelliment sol provocar una major visibilitat dels solcs per descens de la galta, i l’haver tapat els solcs amb el greix de les bosses alenteix aquest procés.
Alguns pacients tenen poc greix i no són bons candidats a aquesta tècnica, i uns altres són tenen bosses molt pronunciades i necessiten de la retirada de greix. L’examen individualitzatdetermina quina tècnica és millor en cada cas.

Blefaroplastia inferior per via transconjuntival i amb redistribució
Representació esquemàtica de la blefaroplastia inferior amb redistribució de greix per via transconjuntival.

Necessito una cantopexia?

Amb freqüència realitzem una cantopexia durant la blefaroplastia inferior. No necessàriament per a alterar la forma de la parpella, sinó per a reforçar el suport de la parpellaen pacients que se sotmeten a aquesta cirurgia i presenten laxitud tendinosa.
Alguns pacients sol·liciten una modificació de la miradao la correcció d’una parpella descendida i això pot aconseguir-se mitjançant la cantopexia.
No obstant això, cal tenir expectatives realistes respecte a aquest procediment. La cantopexia aconsegueix efectes moderats sense grans estiraments ni modificacions de la forma natural del pacient.

Tècniques complementàries: Lipofilling i Nanofat

Quan el pacient presenta solcs prominents o pèrdua de volum significativa en solcs orbitaris i galtes, pot ser candidat a reposar volum mitjançant tècniques de micro-lipofilling, que millora els solcs i el suport de la parpella.
L’ús de Nanofat, d’altra banda, estaria indicat per a millorar la qualitat de la pell en casos de significativa deterioració o pigmentació.

Prèviament a l’intervenció tindràs una primera visita amb el Dr. Nieto en la qual discutireu les característiques de la teva anatomia, les opcions possibles i els objectius a aconseguir. Aquesta visita pot durar entre 30 i 45 minuts. Abans de la visita et demanarem que emplenis un breu qüestionari sobre la teva salut, problemes oculars o cirurgies prèvies. És important per a nosaltres tenir coneixements sobre problemes mèdics pre-existents, com també de l’existència d’al·lèrgies medicamentoses i les medicacions habituals del pacient. En la mateixa visita realitzarem un examen ocular complet per a cerciorar-nos de la teva bona salut ocular. El Dr. Nieto és un expert oftalmòleg amb formació en els millors hospitals del país i de l’estranger, per la qual cosa la teva salut ocular està en bones mans. És especialment important detectar problemes d’ull sec (poca producció de llàgrima), ja que en aquests casos tendim a realitzar cirurgies més conservadores per a no agreujar aquest problema. Haver estat operat dels ulls amb làser, de cataractes, de glaucoma, o de retina, no es cap impediment per a sotmetre’s a aquesta cirurgia, però si és important que aquests problemes estiguin controlats i estabilitzats previs a la cirurgia. Abans a la blefaroplastia inferior has de realitzar-te una analítica general amb coagulació i un electrocardiograma, que has de portar el dia de la intervenció per a lliurar-los a l’anestesista.

Has d’assistir a la clínica acompanyat i uns 30 minuts abans de la seva cirurgia portant amb si la documentació necessària segons t’hàgim indicat, així com les proves preoperatòries. Una vegada en quiròfan, l’equip d’infermeres s’encarreguessin de fer que estiguis còmode i relaxat, i posteriorment l’anestesista es presentarà, comprovarà les teves constants, i donarà el vistiplau per a iniciar la intervenció. Realitzem aquesta cirurgia amb anestèsia local i sedació Els medicaments emprats en les sedacions avui dia s’eliminen molt ràpid de l’organisme, per la qual cosa la recuperació és molt ràpida i sense “ressaca”. La cirurgia es realitza sempre de manera ambulatòria, sense ingrés. La cirurgia sol durar uns 45 minuts, però si es realitza conjuntament amb una blefaroplastia inferior o un lifting de celles la durada pot ser de fins a 2 hores. En qualsevol cas, gràcies a la sedació i l’anestèsia, és una cirurgia indolora. Després de finalitzar la cirurgia romandràs al voltant d’una hora en observació mentre t’apliquem fred i antiinflamatoris per a frenar el procés inflamatori inicial.

El post-operatori després d’una blefaroplastia inferior és indolor, tant és així que la gran majoria de pacients no necessiten cap analgèsic. Si que pot haver-hi certa tibantor a les cantonades dels ulls quan es realitza una cantopexia o cantoplastia. Apareixen blaus i inflamació en major o menor mesura en tots els pacients, i es reabsorbeixen en la seva major part durant la primera setmana. A la setmana la recuperació no és completa, però la majoria de pacients no tenen problema per a reiniciar les seves activitats ‘socials’ en aquest punt. Durant els primers dies és important no realitzar esforços físics per a evitar possibles sagnats i escurçar la recuperació. Recomanem l’aplicació freqüent de fred durant els 2-3 primers dies i un col·liri antibiòtic-antiinflamatori si s’ha realitzat un abordatge transconjuntival. Si hi ha punts també aplicarem una pomada antibiòtica dues vegades al día. La lubricació ocular amb llàgrimes artificials en col·liri també és recomanable. La primera revisió es realitza a la setmana de la intervenció. Abans de la primera revisió el Dr.Nieto en persona es posarà en contacte telefònic amb vostè per a conèixer la seva evolució. Davant de qualsevol problema o dubte que pogués sorgir, sempre tindràs contacte directe amb ell. La recuperació després d’una blefaroplastia inferior es completa passat un mes de la intervenció, quan realitzem la segona visita post-operatòria. A vegades la recuperació completa es pot demorar una mica més. Els resultats d’una blefaroplastia inferior són duradors, és poc freqüent que realitzem aquesta cirurgia per segona vegada en el mateix pacient. Amb el pas de molts anys, és possible que pugui aparèixer laxitud en les parpelles, però les bosses grasses no solen reaparèixer.

Altres usuaris interessats en Blefaroplastia Inferior han consultat:
Pide una cita
Últimas publicaciones
Call Now Button