¿Què són les cataractes?

La cataracta es produeix per la pèrdua de la transparència normal del cristal·lí (lent natural de l’ull), que es opacifica progressivament i redueix progressivament la visió. La cataracta apareix normalment amb l’edat, encara que pot ser congènita o produir-se per traumatismes. La seva incidència és del 50% en persones entre els 65 i 75 anys i del 75% per sobre dels 75 anys.

Normalment la formació de la cataracta és lenta i progressiva, per la qual cosa pot passar desapercebuda durant bastant temps.

Els símptomes més freqüents del pacient amb cataracta són la visió borrosa que no millora amb ulleres, la pèrdua de brillantor dels colors brillants o dificultat en la visió nocturna. També pot manifestar-se com un canvi de graduació o l’aparició d’una miopia que mai havia existit. En aquests casos els pacients refereixen que la seva visió pròxima ha millorat però que la visió llunyana ha empitjorat. Això es produeix per que a mesura que es forma la cataracta, el cristal·lí es torna més gruixut i per tant més potent com a lent (més miop).

Cirurgia de la cataracta

Actualment, l’únic tractament eficaç és la cirurgia. La cataracta no pot corregir-se amb ulleres ni col·liris i els intents per a frenar la seva aparició han estat infructuosos.
La tècnica quirúrgica que s’utilitza actualment dels casos de cataracta és la facoemulsificación. Aquesta tècnica utilitza ultrasons per a dissoldre la cataracta i aspirar-la. En aixecar el cristal·lí, és necessari reemplaçar el seu poder diòptric amb una lent intraocular.
Existeixen múltiples opcions actualment en lents intraoculars. D’una banda disposem de lents “monofocales”, que són aquelles amb les quals l’ull quedaria graduat per a visió llunyana i només necessitaria ulleres per a visió propera. Les lents “multifocals”, en canvi, són aquelles que ens permeten tenir una independència de les ulleres tant per a visió pròxima com llunyana. No tothom és apte per a les lents multifocals, i és fonamental un estudi complet en consulta per a determinar la millor opció per a cada pacient. Per als pacients amb astigmatisme elevat, disposem actualment de lents “tòriques”, que són capaces d’eliminar l’astigmatisme íntegrament.

La cirurgia de la cataracta es realitza amb anestèsia “tòpica” en la majoria de casos. Això significa que s’utilitza únicament anestèsia en gotes. Sempre hi ha un anestesista present, per la qual cosa sempre s’administrarà una lleugera sedació per via endovenosa per a major tranquil·litat del pacient. En casos complexos o en aquells en els quals la col·laboració del pacient està dificultada, la cirurgia pot realitzar-se amb anestèsia retrobulbar, que es realitza injectant anestèsic al voltant de l’ull.

La cirurgia sol durar entre 10 i 15 minuts, i després d’aquest temps el pacient romandrà al voltant de 45 minuts en la clínica.
La recuperació després d’una cirurgia de cataractes és ràpida i indolora, ja que les tècniques poc invasives de les quals disposem suposen un mínim trauma per al globus ocular. La recuperació visual completa sol produir-se al segon o tercer dia de la cirurgia. El pacient ha d’evitar esforços físics durant 1 setmana i activitats aquàtiques durant 2 setmanes.

Altres usuaris interessats en Cataracta han consultat:
Pide una cita
Últimas publicaciones
Call Now Button