presbícia

La presbícia ovista cansada és la disminució de la nitidesa en la visió pròxima que apareix típicament a partir dels 40-50 anys. Es manifesta com una dificultat per a enfocar de prop, que ens obliga a allunyar el llibre per a poder llegir-lo.

Per què es produeix la vista cansada i com es manifesta?

Presbícia anatomia ocular

El cristal·lí és la lent natural de l’ull, i té el poder d’enfocar les imatges sobre la retina canviant la seva curvatura. Amb el pas dels anys, el cristal·lí perd elasticitat i per tant la seva capacitat d’acomodació o enfocament, apareixent la vista cansada.

La vista cansada apareix de manera progressiva, inicialment el pacient farà un sobre esforç visual per a enfocar les imatges o s’allunyarà els objectes per a veure’ls millor. A mesura que progressa resulta indispensable l’ús d’ulleres de prop per a poder veure adequadament. Aquestes poden ser usades només per a la visió pròxima en alguns pacients, o poden ser ulleres progressives per a tota distància en pacients que necessitin a més correcció per a la visió des de lluny si tenen miopia, hipermetropia o astigmatisme.

Quin és el tractament de la presbícia?

El tractament de la presbícia es realitza normalment amb ulleres com hem esmentat, generalment amb lents progressives, que ens permeten enfocar en totes les distàncies usant diferents parts del vidre. La majoria de pacients s’adapten avui dia a les lents progressives, però en cas de dificultat poden emprar-se les lents bifocals. En alguns pacients pot ser útil també l’ús de lents de contacte en el que denominem “monovisión”. Això significa que mitjançant l’ús d’una lent de contacte adequada, deixem un dels ulls lleugerament miop perquè pugui enfocar de prop. L’altre ull (el dominant o de millor visió) queda graduat per a la visió llunyana.

La cirurgia de la presbícia en aquells pacients que així ho desitgen, passa pel reemplaçament del cristal·lí prèsbita per una lent intraocular que ens permeti enfocar a diverses distàncies. La cirurgia del cristal·líés fonamentalment una cirurgia de cataractes. Es realitza sota anestèsia en gotes, mitjançant unes microincisiones que ens permeten “aspirar” el cristal·lí i substituir-ho per la lent triada. La recuperació visual sol ser pràcticament completa a les 24h, encara que alguns casos poden requerir 2-3 dies per a una completa recuperació. En alguns casos pot realitzar-la hi cirurgia de tots dos ulls el mateix dia. Amb aquesta cirurgia també queden corregits la miopia, hipermetropía o astigmatismeque pugui tenir el pacient. A més, a l’ésser una cirurgia actua sobre el cristal·lí, el pacient operat ja no desenvoluparà cataractes i el seu resultat serà estable en el temps.

L’èxit de la intervenció vindrà determinat per l’adequada selecció de la lent implantada en cada cas. L’elecció de la lent vindrà determinada per diversos factors: les característiques de l’ull, les preferències del pacient, l’edat o la professió.

Existeixen fonamentalment dues maneres de corregir la vista cansada mitjançant l’ús de lents intraoculars:

Monovisió

S’empren lents monofocales. L’ull dominant es deixa graduat per a lluny i l’altre ull queda lleugerament miop, amb això s’aconsegueix un resultat molt satisfactori en casos seleccionats.

Lents multifocals o “Premium”

Els avanços en les òptiques de disseny han permès grans avanços des dels seus primers dissenys. Avui, fonamentalment parlem de la lent intraocular Trifocal. El disseny d’aquesta lent permet una adequada visió des de lluny, de prop i en visió intermèdia (ordinador). Amb una adequada selecció del pacient, el grau de satisfacció amb aquesta tècnica és molt alt, amb total independència d’ulleres.

És imprescindible remarcar que és molt important l’estudi previ de cada pacientabans de poder recomanar un tractament.

Pide una cita
Últimas publicaciones
Call Now Button