Tumors palpebrales

A causa de la complexa i rica anatomia de la regió periocular, existeixen una gran varietat de tumors que poden presentar-se en aquesta àrea. Afortunadament, la gran majoria són benignes i poden tractar-se de manera senzilla i sense deixar cap cicatriu visible. No obstant això, existeixen també una varietat de tumors malignes que poden afectar la regió periocular. En aquesta secció descriurem els aspectes més importants del diagnòstic i tractament d’aquestes lesions malignes.

Quins tumors es poden presentar en les parpelles?

carcinoma basocelular nodular en parpado inferior
Carcinoma basocelular nodular en parpella inferior

El carcinoma basocelular és amb molta diferència el tumor més freqüent a nivell palpebral i és també el càncer més freqüent a nivell global en persones de pell blanca. Té una relació directa amb l’exposició solar i sol presentar-se en persones majors de 40 anys. La pell clara és un factor de risc molt clar, mentre que és pràcticament inexistent en persones de pell negra. La mortalitat per carcinoma basocelular és extremadament baixa ja que té un comportament relativament ‘benigne’.

Carcinoma basocelular
Carcinoma basocelular infiltrant en parpella inferior. Vegeu el seu aspecte infiltratiu i vores poc definides

És un càncer que no es dissemina (existeixen excepcions) i només produeixinvasió a nivell local. No obstant això, la destrucció local que provoca pot ser important en estructures tan delicades i importants com les parpelles. La localització més freqüent és la parpella inferior, seguit pel cant intern i la parpella superior. El carcinoma escatós és el segon càncer en freqüència a nivell palpebral. Es relaciona també amb l’exposició solar i és més freqüent en persones de pell clara. Es tracta d’un tumor més invasiu que el basocelular, ja que provoca major destrucció de teixits, i pot disseminar-se per a produir metàstasis.

Com es tracten els tumors palpebrals?

També pot disseminar-se per via perineural; és a dir, pot envair un nervi i seguir el seu trajecte cap a l’òrbita o la cavitat cranial. El tercer tumor en freqüència en el nostre mitjà és el carcinoma sebáceo. Històricament aquests tumors han estat mal diagnosticats o diagnosticats tard, ja que tenen la característica de presentar-se com a lesions recurrents tipus mussol o chalazion. També poden presentar-se com blefaroconjuntivitis cròniques unilaterals que no milloren amb tractament. Avui dia, els oftalmòlegs i els patòlegs coneixen millor aquest tumor, però així i tot és molt freqüent que aquest tumor es diagnostiqui de manera tardana. El carcinoma sebaci té unaalta tendència a envair localment i a metastatizar. Per desgràcia, el diagnòstic tardà d’aquests tumors comporta una clara disminució en la taxa de supervivència, i així ha estat demostrat en estudis. Té a més una alta tendència a estendre’s superficialment per la conjuntiva. A aquesta forma de disseminació se la denomina invasió pagetoide. Existeixen molts altres tumors que poden afectar la regió periocular amb menor freqüència. Entre ells el melanoma, el carcinoma de cèl·lules de Merkel, els sarcomes, els limfomes,etc….

abans i despues de tractament de carcinoma basocelular amb crioterapia sense cirugia

Pacient amb carcinoma basocelular en parpella inferior tractat amb crioterapia (fred), sense cirurgia. Aspecte abans i després del tractament.

En general, amb cirurgia, ja que l’eliminació completa d’un tumor localitzat és curativa. En casos avançats pot ser necessària la combinació amb altres tractaments. En casos de carcinomes basocelulares o escatosos petits, a vegades podem tractar-los sense cirurgia mitjançant l’aplicació de crioterapia o cremes especials. Donada la complexitat anatòmica de les parpelles i la seva important funció de protecció ocular, és fonamental que el tractament sigui realitzat per un especialista en cirurgia oculoplàstica. En casos complexos, podem requerir la col·laboració d’un dermatòleg especialitzat en cirurgia de Mohs, que ens assegura una eliminació completa de tumors difícils amb la màxima preservació de teixit sa. El primer objectiu de la cirurgia és l’eliminació completa del tumorsacrificant el menor teixit possible de la parpella. El segon objectiu és assegurar que la parpella tindrà una funció i cosmètica adequades després de la cirurgia. Això s’aconsegueix mitjançant tècniques molt específiques que requereixen un ampli coneixement de l’anatomia periocular. Fins i tot en casos on hem de ressecar la pràctica totalitat de la parpella, és possible aconseguir un resultat estètic i funcional molt acceptable.

Pide una cita
Últimas publicaciones
Call Now Button