Blefaroplàstia

Qui és el més indicat per realitzar-me una blefaroplàstia, un cirurgià plàstic o un cirurgià oculoplàstic? Aquesta pregunta es respon sola: A major subespecialització, millors resultats! El més indicat per realitzar una blefaroplàstia és un especialista en Cirurgia Oculoplàstica. Les raons són moltes, visita la nostra secció 10 Raons per conèixer-les detalladament.
Un cirurgià oculoplàstic és un oftalmòleg que després de finalitzar la seva formació en oftalmologia ha realitzat un programa de formació en cirurgia oculoplàstica (també anomenat fellowship). No tots els oftalmòlegs que realitzen cirurgia de parpelles poden acreditar aquesta formació. Si vols els millors resultats i màxima seguretat, busca un cirurgià que pugui acreditar la seva formació i que sigui membre de les principals societats de cirurgia oculoplàstica. És la major garantia de la qual pots disposar.

Una amiga m’ha explicat que existeix la “blefaroplàstia sense cirurgia” i em pregunto si seria aplicable en el meu cas. La blefaroplàstia és una intervenció quirúrgica per definició, per la qual cosa la “blefaroplàstia sense cirurgia” no existeix. La majoria de referències a aquest terme són fruit d’estratègies comercials que busquen fer més atractiva la intervenció minimitzant la seva importància.
Altres mitjans fan servir aquest terme per referir-se a un peeling de la pell de les parpelles inferiors amb un àcid o amb làser. Aquesta és una tècnica que també realitza el Dr. Nieto i va encaminada a millorar la textura i les arrugues fines de la parpella inferior i que s’usa sola o en combinació amb una blefaroplàstia. També s’ha denominat ‘blefaroplàstia química’.

«A partir de quina edat puc operar-me d’una blefaroplàstia?»L’excés de pell en les parpelles superiors pot aparèixer a partir dels 35 anys, tot i que alguns pacients abans d’aquesta edat ja presenten una parpella «plena» per les seves característiques anatòmiques individuals.
Les bosses grasses a les parpelles inferiors també són més freqüents amb l’edat però en ocasions apareixen des d’edats precoces, fins i tot abans dels 25 anys.

Tinc problemes oculars en tractament i em fa por realitzar-me una blefaroplàstia. Només excepcionalment contraindiquem una blefaroplàstia en un pacient amb alguna patologia ocular. Normalment són els casos d’ull sec sever. En aquests pacients, qualsevol intervenció ocular o sobre les parpelles pot accentuar el seu problema. La major part dels pacients amb ull sec tenen graus lleus o moderats que no són una contraindicació per una blefaroplàstia però sí poden requerir una cirurgia més conservadora.
Els problemes de retina o glaucoma no són contraindicació ni s’agreugen amb una blefaroplàstia. Estar operat de cataractes o de làser per a miopia o hipermetropía tampoc ho són.

Tinc bosses a les parpelles inferiors però també solcs i tinc por que en llevar-me les bosses empitjorin les ulleres, què faig? En el cas dels pacients que presenten un solc de la ullera pronunciat juntament amb bosses grasses no eliminem les bosses de greix ja que en aquests casos pot ser perjudicial, empitjorant les ulleres i donant l’aspecte de parpella enfonsada. En aquests casos realitzem una recol•locació (o transposició) de les bosses grasses, en la qual, per via transconjuntival, utilitzem el propi greix de les bosses per eliminar el solc de la ullera.
En els pacients que presenten unes ulleres pronunciades sense bosses grasses fem servi l’àcid hialurònic ja que no són bons candidats a una blefaroplàstia.

M’han dit que la blefaroplàstia és una operació molt senzilla de 20 minuts i que en pocs dies estaré recuperada, és veritat?Minimitzar o treure importància a una intervenció d’aquest tipus és un error. És cert que són cirurgies poc invasives amb una recuperació relativament ràpida, però el pacient ha de ser conscient de la seva importància i no considerar-ho com alguna cosa banal. Un metge estudia durant més de 10 anys per poder començar la seva carrera professional i posteriorment inverteix d’altres en poder perfeccionar-se en la seva especialitat. Això ens dóna una idea del grau de complexitat d’un acte quirúrgic.

Vaig a realitzar-me una blefaroplàstia superior i vull aprofitar per llevar-me les potes de gall en la mateixa intervenció, és possible?La blefaroplàstia no és una intervenció que pugui eliminar les potes de gall ni existeix cap cirurgia que les elimini per complet. Són plecs que apareixen en la pell per la contracció del múscul orbicular, i poden tractar-se amb botox i altres tècniques.

Vull operar-me de blefaroplàstia amb la tècnica més moderna que existeixi i he sentit que existeix la blefaroplàstia làser, realitza el Dr. Nieto aquesta intervenció? Disposem d’un làser de CO2 per a cirurgia però no el fem servir de forma rutinària en tots els pacients. La paraula ‘làser’ és molt comercial però això no implica major modernitat o millors resultats. Els passos més crítics que determinaran l’èxit d’una blefaroplàstia són l’adequada planificació de la mateixa. L’instrument que s’utilitzi per realitzar la incisió (làser, bisturí fred o bisturí elèctric) no influeix GENS en el resultat final. El làser produeix una desvitalització d’aproximadament 0.5 mm de teixit en realitzar el tall, per la qual cosa els punts han de deixar-se més dies en cas de realitzar la incisió amb làser. A una enquesta realitzada entre els membres de la societat americana de cirurgia oculoplàstica, més del 70% feien servir el bisturí convencional (bisturí fred) a les blefaroplàsties.

Tinc una assegurança de salut i vull saber si la blefaroplàstia està coberta en la meva pòlissa»]Una cirurgia estètica mai no està coberta per una assegurança de salut. Dit això, és cert que en molts pacients que desitgen una blefaroplàstia superior podem demostrar un grau de disminució del camp visual a causa de l’efecte “visera” que produeix l’excés de pell sobre les parpelles. En aquests casos, la teva assegurança de salut pot fer-se càrreg d’una part o de tota la cirurgia.
El Dr. Nieto treballa amb totes les companyies asseguradores del país.

He vist ofertes per internet per realitzar-me una blefaroplàstia i és molt barat. Puc fiar-me d’aquestes ofertes?»]Volem pensar que tot professional que realitza blefaroplàsties està qualificat per fer-les. No obstant això, creiem també que la decisió de sotmetre’s a una blefaroplàstia és prou important com per ser una decisió meditada i no fruit d’una compra impulsiva d’un cupó a internet. El procés hauria de ser en primer lloc informar-se i triar al cirurgià i en segon lloc consultar preus, i no a l’inrevés.
D’altra banda és freqüent que en aquestes ofertes “s’infli” el preu previ per poder anunciar descomptes del 50 % o fins i tot més, però la realitat és que el descompte no és tal.

Pot realitzar-se una blefaroplàstia superior només amb anestèsia local?»]Si. Amb freqüència realitzem aquesta intervenció només amb anestèsia local en funció del tipus de pacient i les seves preferències. En cas de realitzar-se així, el pacient només ha de tolerar durant un minut la infiltració de l’anestèsic local. Posteriorment el pacient no notarà cap dolor ja que la zona estarà dormida. En ser intervencions de curta durada, són ben tolerades pels pacients.
La blefaroplàstia inferior sempre la realitzem amb anestèsia local i sedació, igual que els líftings de celles.

Vull operar-me de blefaroplàstia però sóc molt poruc. Pot realitzar-se la intervenció amb anestèsia general?»]Només excepcionalment operem sota anestèsia general. Les sedacions intravenoses que es realitzen avui dia fan que això sigui innecessari. Fins i tot els pacients que refereixen ser ‘molt nerviosos’ queden totalment tranquils i relaxats amb una sedació.

Vull operar-me les bosses de les parpelles inferiors i el meu cirurgià m’aconsella operar-me realitzant una incisió a la pell. És aquesta la millor opció?»]Els pacients més joves o aquells que presenten poca laxitud de pell normalment no necessiten cap incisió a la pell ja que l’eliminació de les bosses grasses pot realitzar-se per via transconjuntival. Els pacients que presenten major laxitud poden requerir una incisió addicional a la pell per tibar-la. Però en qualsevol cas, el tractament sobre les bosses ha de realitzar-se per via transconjuntival ja que minimitza el risc de retracció.

El meu metge estètic em posa botox i àcid hialurònic a la cara dues vegades a l’any, podria operar-me de blefaroplàstia igualment?»]En el cas dels emplenaments, és millor esperar uns mesos si aquests s’han fet en els solcs de les ulleres i desitges una blefaroplàstia inferior. En la resta dels casos no hi ha problema.
El botox tampoc és un problema.

Em vaig fer una micropigmentació a les parpelles fa anys i vull saber si puc operar-me igualment.»]No és cap problema per operar-se de blefaroplàstia. La micropigmentació no s’alterarà amb la intervenció.

El meu oftalmòleg m’ha dit que tinc una ptosis palpebral (parpelles caigudes). Puc operar-me la ptosis i alhora realitzar-me una blefaroplàstia superior? Sí, la cirurgia de blefaroplàstia superior i la correcció de la ptosis es pot realitzar en el mateix acte quirúrgic i no implica cap incisió addicional. També pot realitzar-se una blefaroplàstia inferior.

El meu metge em va prescriure aspirina infantil una vegada al dia per un problema vascular, diu que és per millorar la circulació de la sang. Hi ha algun problema per operar-me?»]Els medicaments antiagregants (Aspirina, AAS, Plavix, Tromalyt i altres) i anticoagulants (Sintrom principalment) que prenen molts pacients s’han de suspendre prèvia a la realització d’una blefaroplàstia, ja que interfereixen amb la coagulació de la sang i poden ocasionar un sagnat post-operatori. Consultarem amb el teu metge la possibilitat de suspendre aquesta medicació.
En alguns pacients que han patit infarts o accidents vasculars cerebrals no és aconsellable suspendre aquesta medicació. En aquests casos valorarem la possibilitat de realitzar la intervenció en funció de la medicació i del pacient en concret.

Vaig cicatritzar molt malament d’una apendicitis i em van dir que cicatritzo malament, tinc por que em pugui passar el mateix en les parpelles.»]Una cicatrització hipertròfica a les parpelles és absolutament excepcional, fins i tot en pacients amb aquests antecedents. La raó és que la pell de les parpelles és la més fina del cos, i per això el procés de cicatrització és més suau. No es pot comparar la pell abdominal, de l’esquena o altres regions amb la pell de les parpelles.

El meu cirurgià m’ha recomanat fer un augment de mames i una liposucció en el mateix acte quirúrgic que la blefaroplàstia. És recomanable?El Dr. Nieto no té clar que sigui “raonable” realitzar múltiples intervencions en un mateix acte. Això implica anestèsies generals de llarga durada i recuperacions perllongades. És un xoc important per a l’organisme. Una decisió d’aquesta importància no hauria de condicionar-se al fet d’estalviar-se uns diners per realitzar-se “tot alhora”.

Estaran els meus ulls tapats després de l’operació?»]No, el Dr. Nieto mai tapa els ulls després de la intervenció, ja que és interessant que puguis aplicar fred local des de les primeres hores.

Quan puc tornar a maquillar-me després d’una blefaroplàstia?»]Depèn. En casos de blefaroplàstia inferior transconjuntival, durant la primera setmana ja que no hi ha incisió a la pell. En els casos de blefaroplàstia superior o inferior en els que hagi incisió a la pell i punts és millor esperar 2 setmanes per maquillar a prop de la incisió.

Quan puc tornar a prendre el sol després d’una blefaroplàstia?»]Mentre durin els blaus no s’ha de prendre el sol. Després, en casos de blefaroplàstia inferior transconjuntival podràs exposar-te al sol. En casos de blefaroplàstia superior o inferior en els quals existeixi incisió cutània podràs fer-ho al mes de la intervenció amb l’ús de protecció solar.

«Puc dutxar-me normalment després d’una blefaroplàstia?»]Podràs dutxar-te amb normalitat l’endemà de la intervenció tret que el doctor t’indiqui el contrari.

Quan podré tornar a portar lentilles després d’operat?»]Després d’una blefaroplàstia superior probablement puguis portar-les al final de la primera setmana. Després d’una blefaroplàstia inferior potser hagis d’esperar dues setmanes.

«Podré llegir després de la blefaroplàstia?»]La majoria de pacients no tenen cap problema per llegir des de l’endemà de la intervenció. Pot haver-hi sensació de sequedat ocular els primers dies que pot tractar-se amb col•liris hidratants.
[/toggle_item]

Quan puc incorporar-me a la feina després de l’operació?Depèn fonamentalment de l’ofici que tinguis. Si es tracta d’un treball que requereixi un esforç físic important has de descansar una setmana, mentre que si treballes des de casa amb ordinador podràs fer-ho probablement als dos dies de la intervenció. El temps de descans de la feina depèn també de si estàs de cara al públic, si no és el cas, pots reincorporar-te durant la primera setmana en el moment que et trobis suficientment recuperat. Sempre intentarem que el temps de baixa sigui el menor possible.

És cert que és millor operar-se en mesos freds? Puc operar-me a l’estiu per poder recuperar-me durant les vacances?»]Sempre que el pacient es comprometi a cuidar i protegir les ferides i no prendre el sol de forma precoç, no hi ha cap problema.
Les incisions en una blefaroplàstia superior queden ocultes i per tant no estan exposades directament al sol, però tot i així convindrà fer servir crema solar.
En cas d’una blefaroplàstia inferior transconjuntival, atès que no hi ha incisió en la pell, simplement hauràs d’evitar el sol mentre tinguis algun blau. En les blefaroplàsties inferiors que tinguin incisió en la pell caldrà protegir-les del sol amb factors cremes d’alta protecció si t’operes en els mesos d’estiu.
Els líftings de celles no són un problema en aquest sentit, ja que les incisions queden ocultes en el cuir cabellut.
[/toggle_item]

[toggle_item title=»Pot canviar-me la graduació després d’una blefaroplàstia?»]Durant una blefaroplàstia el globus ocular queda protegit i no es toca en cap cas, per tant, no ha d’aparèixer cap canvi en la graduació. Sí que és normal tenir una visió una mica borrosa els primers dies, i això es deu a alteracions transitòries en la pel•lícula lacrimal.

[toggle_item title=»Em vaig operar fa anys d’una blefaroplàstia superior i des del principi vaig notar que en la part més externa no em van treure prou pell»]Probablement el que tens és una caiguda de la cella lateral (la cua de la cella). La “quantitat”de pell no és l’únic factor que determina l’aspecte de la parpella superior. Existeixen altres factors, i un d’ells és la posició de la cella. Quan la cella es troba descendida, provoca que hi hagi un excés de teixit en la parpella superior (a més de l’excés de pell). Quan la cella està caiguda és probable que una blefaroplàstia superior no elimini al 100 % aquesta ‘plenitud’ de la parpella, existeixen límits al que es pot aconseguir amb aquesta cirurgia.
És important realitzar una exploració adequada previ a la intervenció per detectar això. Molts pacients que presenten un grau moderat de caiguda de la cella estaran plenament satisfets només amb una blefaroplastia. En uns altres plantejarem alguna tècnica addicional d’elevació de la cella.
[/toggle_item]

«Em vaig operar d’una blefaroplàstia inferior i em va quedar la parpella inferior més baixa que abans, amb una mirada trista. Té solució?»]Se’n diu retracció palpebral. Passa quan, a causa de la cirurgia els teixits cicatritzen d’una forma “anormal” i aquesta cicatrització tira de la parpella cap avall. El risc de retracció augmenta quan la cirurgia és poc acurada (major traumatisme quirúrgic) i quan la blefaroplàstia es realitza per via externa i no per via transconjuntival. El risc de retracció en una cirurgia transconjuntival és molt baix.
També pot passar en una blefaroplàstia inferior quan s’elimina massa pell.
La majoria de casos de retracció palpebral tenen solució mitjançant una cirurgia correctora.

«Em vaig operar d’una blefaroplàstia inferior i em va quedar la parpella molt enfonsada, potser em van treure massa greix. Té solució?»]Quan s’elimina massa greix de la parpella inferior, el resultat és una parpella enfonsada, caiguda, un solc profund i una mirada trista. Molts pacients no requereixen una extracció de les bosses grasses si no una recol•locació d’aquest greix, la qual cosa elimina el solc de les ulleres sense risc d’eliminar massa volum de la parpella. Aquestes tècniques només estan a l’abast d’un cirurgià oculoplàstic experimentat.
La majoria de casos d’aquest tipus poden millorar-se amb cirurgies correctores o infiltracions de greix o àcid hialurònic.

Em vaig operar d’una blefaroplàstia superior i des de llavors em queden els ulls entreoberts a la nit i se m’irriten molt els ulls. Què puc fer?»]Això es diu retracció de la parpella superior i probablement es deu al fet que es va eliminar massa pell i múscul de la parpella superior. És un problema important i el seu millor tractament és la prevenció realitzant una planificació acurada de la intervenció.
La solució per aquests casos no és senzilla. Si la cirurgia és recent cal esperar uns mesos ja que millorarà durant els primers mesos. Mentrestant hem d’assegurar una bona lubricació ocular i realitzar massatges per suavitzar el procés de cicatrització.
En el pitjor dels casos pot requerir una cirurgia correctora mitjançant un empelt de pell.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *